INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE "VINČA" - BIBLIOTEKA
UNIVERZITET U BEOGRADU
INSTITUT OD NACIONALNOG ZNAČAJA ZA REPUBLIKU SRBIJU

Od početka 2023. godine, Republika Srbija nije više članica programa Research4Life. Samim tim prestaju da važe sve pogodnosti u vidu popusta za objavljivanje u otvorenom pristupu kod pojedinih izdavača.

Institut za nuklearne nauke "Vinča" je od aprila 2022. godine pretplaćen na program Research4Life. U pitanju je platforma i veb-sajt koji je posvećen povećanju dostupnosti naučnih informacija i literature istraživačima iz zemalja sa niskim ili srednjim prihodom.

Research4Life sarađuje sa pet agencija Ujedinjenih nacija (WHO, FAO, WIPO, UNEP i ILO), bibliotekama univerziteta Kornel i Jejl, i sa preko 200 izdavača. Korisnici ovog programa mogu da pretražuju časopise i baze podataka pomenutih agencija Ujedinjenih nacija i izdavača koji su partneri na programu. Kompletnu listu partnera može videti ovde.

Research4Life se sastoji iz pet programa koji su posvećeni određenim naučnim oblastima:

  • HINARI - medicina;
  • AGORA poljoprivreda;
  • ARDI - razvoja i inovacija;
  • OARE - zaštita prirodne sredine;
  • GOALI - zaštita ljudskih prava.

Popust za objavljivanje u časopisima u otvorenom pristupu izdavača Elsevier

Od početka 2023. godine, Republika Srbija nije više članica programa Research4Life. Samim tim prestaju da važe sve pogodnosti u vidu popusta za objavljivanje u otvorenom pristupu kod pojedinih izdavača.

Još jedna velika pogodnost koju program Research4Life nudi je popust od 50% prilikom objavljivanja u časopisima izdavača Elsevier (popust na APC) koji su u potpunom otvorenom pristupu (tzv. "Gold Open Access"). Lista ovih časopisa je data ovde. Prema ovom programu Srbija je svrstana u države Grupe B (države sa srednjim nivoom prihoda prema klasifikaciji UN).

Više informacija, zajedno sa uputstvom o procesu dobijanja popusta i uslovima za ostvarenje popusta, pročitajte na veb-sajtu Elsevier - odeljak Waivers.

 

Za pristup ovoj bazi (korisničko ime i lozinku), kao i za sva eventualna pitanja u vezi popusta na objavljivanje u otvorenom pristupu, obratite se zaposlenima u Biblioteci Instituta.