INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE "VINČA" - BIBLIOTEKA
UNIVERZITET U BEOGRADU
INSTITUT OD NACIONALNOG ZNAČAJA ZA REPUBLIKU SRBIJU

Za objavljivanje u otvorenom pristupu (Open Access) časopisi često traže od autora da plati određenu novčanu naknadu, tzv. Article Processing Charges ili APC. Ovi troškovi zavise od izdavača i časopisa i često se kreću između 100 i 1500 dolara, a pojedini visokorangirani časopisi naplaćuju i po više hiljade dolara. Na primer, izdavač Springer Nature naplaćuje APC od 1990 do 4480 dolara za objavljivanje u njihovim hibridnim časopisima, dok je za objavljivanje u časopisima sa potpunim otvorenim pristupom, tzv. zlatni pristup (Gold Open Access), treba izdvojiti između 690 i 5380 dolara u zavisnosti od časopisa (link).

Kroz saradnju sa organizacijom EIFL (Electronic Information for Libraries) istraživači iz Srbije imaju mogućnost besplatnog publikovanja ili plaćanja APC-a sa popustom. Ova vest je objavljena veb-sajtu KoBSON-a i ovo su linkovi na kojima možete saznati više o ovim pogodnostima:

Popuste prilikom objavljivanja u otvorenom pristupu omogućila je organizacija EIFL, čiji je Srbija član. EIFL je neprofitna organizacija koja sarađuje sa bibliotekama sa ciljem obezbeđivanja pristupa znanju u zemljama u razvoju i tranziciji.
Spisak svih časopisa, izdavača, troškova APC-a i pogodnostima pri objavljivanju za autore iz naše zemlje, možete pronaći u ovoj tabeli.

 

Servis ProRef

Računarski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) razvio je informacioni sistem ProRef (provera referenci) koji omogućava uvid u kategorizaciju časopisa. Osim ove usluge, ProRef pruža i informacije o licencama i autorskim pravima posredstvom servisa Sherpa/Romeo, i informacije o umanjenju APC-a koje se odnose na autore sa Univerziteta u Beogradu. Više o ProRef servisu možete saznati ovde.